Turistinformation – Kreta

Kreta er en populær ferieø, der ligger midt i Middelhavet, syd for fastlandet Grækenland. Øen er den største af øerne, der tilhører Grækenland og har ca. 700.000 permanent indbyggere. Det er en af de mest befolkede græske øer. Kreta har haft indbyggere i lang tid, men det er først indenfor de sidste par årtier, at charterturismen er blevet populær på øen.

Selvom størstedelen af befolkningen på øen har kunnet leve af landbrug og fiskeri, repræsenterer turismen størstedelen af indtægterne iblandt indbyggerne fra denne græske ø.

Sprog og kultur

Historisk set har Kreta haft en del forskellige slags indbyggere med forskellige sprog og forskellige græske kulturer. I løbet af (samt før) Anden Verdenskrig, blev øen kontrolleret af briterne og tyskerne, men siden krigen er det mest grækere, der har boet på øen. Det officielle sprog på øen er græsk, og den største by, som også er hovedstaden, på øen er Heraklion. I 50’erne oplevede øen en stor udvandring, da der ikke var nok arbejde på øen, som gjorde det svært for øboerne at blive boende der, men da turismen på øen begyndte at vokse i 80’erne, ville flere og flere gerne bo på Kreta.

I dag er Kreta en moderne ø, der er veludviklet, og der får meget ud af det store antal af turister, der kommer til øen. I 70’erne blev et universitet bygget på Kreta, og dem der tror, at Kreta ikke har andet at byde på end at være en ferieø for solbadere, er helt forkert på den. De fleste af dem, der ikke har med turisme at gøre, arbejder med landbrug, da øen er en stor eksportør af frugter og grøntsager. Udover det er Kretas økonomi meget god i sammenligning med resten af Grækenland med en meget lav arbejdsløshed (4 %), og den gennemsnitlige indkomst pr. indbygger er højere end i resten af landet.

Udover det har Kreta en rig kulturel historie. Rigtig meget er sket på øen, og de bedst bevarede monumenter stammer fra den minoiske civilisation, der levede flere tusinder år før Kristus. I den moderne tider er uddannelse blevet vigtig på Kreta, hvor den gennemsnitlige søn eller datter stræber efter en videregående uddannelse – selvom der er nogle, der foretrækker ”det gammeldags” landbrug. Den græske kultur er også kendt for at være behagelig og gæstfri; vær ikke bange for at tage en sludder med de lokale.

Historie

Kretas historie når så lang tilbage, er det at svært at dokumentere. Man har fundet spor, der er nået så lang tilbage som år 6000 f.Kr, men det meste man kender til har med den minoiske civilisation at gøre. De boede på øen fra omkring år 2700 til 1420 f.Kr. Denne civilisation betragtes som ”forgængerne” til den græske civilisation, i forhold til både sprog og kultur. Der findes en del bevarede monumenter på Kreta fra denne tid. Den bedst bevarede af dem er paladset Knossos, som ligger midt på øen. Det var øboernes center for forskellige slags ritualer, og senere hen blev det et sted med flere forskellige paladser. I dag kan man se resterne af den tidligere civilisations aktiviteter, hvis man besøger Knossos på Kreta. For en kort tid siden fandt forskerne også 5,7 millioner år gamle spor, hvilket kan være menneskeligt.

Hvis vi rykker lidt fremad i tiden, har Kreta haft en oplevelsesrig og svær historie med rigtige mange krige. Romerne invaderede øen efter en længere kamp omkring 71 f.Kr. Senere hen har øen også været ude for en del store jordskælv, angreb fra vandaler, slavehandlere og arabere, før spanierne overtog øen. Det fortsatte således indtil Anden Verdenskrig, da Kreta blev overtaget af både briterne og tyskerne. Det er derfor først efter Anden Verdenskrig, at Kreta blev mere stabil og fredelig. I dag er denne moderne ø i vækst og har en forholdsvis god økonomi.

Klima

Den gennemsnitlige dansker ved, at klimaet på Kreta både er varmt og rart. Men det er mest i månederne fra maj til november at temperaturen på øen er varm, med gennemsnits temperaturer på ca. 30 grader. Det kan dog ofte nå op på de 40 eller endda 45 grader, da Kreta har et typisk Middelhavsklima med høje temperaturer og fugtig vind. Det er især på den sydlige del af øen, at temperaturen er høj året rundt, og klimaet på denne del af øen er en lille smule anderledes end den nordlige del af Kreta.

Sne er noget danskerne kender en del til, og det kan faktisk godt sne på Kreta. Det er faktisk ret almindeligt, at sne falder på bjergene i perioden fra november til maj, men det er dog mindre almindeligt i den sydlige del af øen. Det er dog ikke umuligt for Kreta at være tildækket med sne, som er noget, der er sket flere gange. Det er derfor bedst at besøge Kreta som turist i foråret, om sommeren eller i efteråret, selvom de fleste måske ville undgå at besøge øen i midten af sommeren, når temperaturen på øen er høj på den ubehagelige måde.